top of page
Almindelige danske fuglearter

Solsort

Solsorten er en af vores mest almindelige fugle. Den elsker æbler, hopper med samlede ben, og vi kender den fra haver, parker og skove. Når hannen synger, placerer han sig højt oppe, så man kan høre ham vidt omkring.


> Hør solsorten på fuglestemmer.dk ♫  
> Se solsorten på 99arter.dk
 

 

 

 


Musvit 

I kender sikkert allerede musvitten. Den er nemlig en meget almindelig gæst i haven. Den lever både i byen og i skoven. Om vinteren kan man høre den på en mild dag. Når den synger, lyder det, som om den siger 'musvit, musvit, musvit'.


> Hør musvitten på fuglestemmer.dk


 

 

 


Stær

Kender du sangen ”Hør den lille stær?”

 

Hør den lille stær, den er åh så fornøjet
Morgenklokken ringer, og marken står i damp
Nylig er den vågnet, men altid i tøjet
aldrig skal den sæbes og vaskes med en svamp.

 

Stæren er dog ikke altid fornøjet – ikke når den bliver jagtet af de store rovfugle. Om foråret og efteråret samles stærene og flyver i enorme flokke – et fænomen, vi kalder for sort sol. Der kan være helt op til én million stære i sådan en flok. Man ved ikke præcis, hvorfor de samles, men en årsag kunne være at afvise angreb fra rovfugle. Stæren er nemlig en snæversynet fugl, da dens øjne sidder som hos mennesker. Den ser godt fremad, men ikke til siden eller bagud.

Stærene forsvarer sig i flok mod rovfugle ved at skide og gylpe på rovfuglens fjerdragt, så fjerene klæber sammen, og rovfuglen mister flyveevnen og styrter ned. En ulækker, men ikke ukendt død for en rovfugl. Rovfuglen risikerer nemlig at omkomme i sin jagt på stæren under bombardementet fra de mange stæres efterladenskaber. 

 

Stæren er også en sand DJ. Den kan efterligne mange forskellige fuglestemmer, og den kan faktisk sige som en telefon. 
 

> Hør stæren på fuglestemmer.dk 
> Se stæren på 99arter.dk

 

 

 

 


Stor flagspætte 

Stor flagspætte er den almindeligste spætte i Danmark. Den hakker i træet, hvilket giver den karakteristiske spættelyd. Dens stemme er kendetegnet ved et kort, skarpt og eksplosivt 'kyk' eller 'kvik', der kan gentages hurtigt.

 

> Hør stor flagspætte på fuglestemmer.dk ♫ 

> Se stor flagspætte på 99arter.dk

 

 

 


Bogfinke

Bogfinken stammer lidt. Dens sang kan kendes på denne huskesætning: 
'De-de-det kan jeg da si´ li´ så tit det ska´ vær´'

 

> Hør bogfinken på fuglestemmer.dk 

 


 

 


 

Gulspurv

Gulspurven er en slank, ret langhalet spurvefugl, lidt større end en gråspurv. Hannens hoved og underside er citrongult med olivengrå tegninger. Nogle hanner kan være helt gule i hovedet.

 

Gulspurvens sang kan kendes på denne huskesætning: 

'En, to, tre, fire, fem, seks, syyyyyyv'

 

> Hør gulspurven på fuglestemmer.dk 

 

 


Gøg

Kender du udtrykket ‘sikke en gøgeunge’. I overført betydning er det en person, der snylter på eller dominerer sine omgivelser. Og det er der en grund til. Gøgen er nemlig en snylter. Gøgemor lægger sine æg i en anden fugls rede, og for at det ikke skal blive opdaget af den fugl, der ejer reden, fjerner hun et eller flere af de eksisterende æg fra reden ved at spise det eller skubbe det ud. På den måde aner værtsfuglen ikke uråd, når den kommer retur. Når æggene bliver udklækkede, skubber den store gøgeunge ofte de andre unger ud af reden. 

 

> Hør gøgen på fuglestemmer.dk 

> Se gøgen på 99 arter.dk

 

Husskade 

Husskaden er en kvik og gavtyvagtig kragefugl. Vi kalder den nordens paradisfugl på grund af dens lange hale og smukke fjerdragt. Og så er det en af de få dyr, der kan bestå den såkaldte ‘spejltest’.. Det vil sige, at den kan kende sig selv i spejlet. En evne, som menneskebørn først opnår, når de er cirka et år. 

 

> Hør husskaden på fuglestemmer.dk

> Se husskaden på 99arter.dk

 

 

 


Sanglærke 

'Under himlen hænger lærken som et fjernt bevinget frø, for en lærke tænker hverken på at kæmpe eller dø'. Sådan synger vi i Halfdan Rasmussens sang ‘Livet er en morgengave’.

 

Men hvad tænker en lærke på? Og hvorfor synger den? Når lærken går på vingerne og synger i vilden sky, er det en enorm kraftpræstation. Som en prik højt oppe på himlen kan man se sanglærken. Den synger energisk allerede i det tidligere forår. 

 

Han-lærken danser for hunnen, og hvis man er heldig, kan man opleve hannens parringsspil om foråret. Han roterer rundt på jorden med sænkede vinger og løftet hale, mens han tramper i jorden og laver hakkebevægelser med hovedet. Og det kan hun-lærken altså bare ikke stå for. 

 

> Hør sanglærken på fuglestemmer.dk 

 

 

 

 


Ringdue 

Den kender du uden tvivl. Det er den mest almindelige due i Danmark. Den yngler overalt, og den har et lillafarvet bryst og en hvid ringformet tegning på halsen og på vingerne. 

Den rokker med hovedet, når den går, den bygger klodsede reder, og dens stemme kan kendes på huskesætningen ‘flot due, uhh ring-due’.  

 

> Se ringduen på 99 arter.dk


solsort.jpg
musvit.jpg
stær.jpg
stor flagspætte.jpg
bogfinke.jpg
gulspurv.jpg
gøg.jpg
husskade.jpg
sanglærke.jpg
ringdue.jpeg
bottom of page