Forskellige typer raketter
Vandraket
Se hvordan man kan bygge en vandraket og læs mere herunder:
> Økolariet: Raketter og affyringsramper
​
​​
​
Ballonraket
Se hvordan man kan bygge en ballonraket og læs mere herunder:
> Testoteket: Ballonraketten
​
​
​
Eddike- og bagepulver-raket
Se hvordan man kan bygge en eddike- og bagepulver-raket og læs mere herunder:
> Experimentarium: Byg din egen raket
Raketprincippet
Raketprincippet handler om Newtons 3. lov. Den fortæller os, at et legeme, der påvirker et anden legeme med en kraft, vil blive påvirket af en lige så stor modsatrettet kraft.
Med andre ord: aktion = reaktion. Princippet bag en raket er altså at smide noget bagud så hurtigt som muligt.
​
Hvad er tyngdekraften?
Det er tyngdekraften, der får et æble til at falde til jorden, når det slipper træet. Men hvad er tyngdekraften egentlig?
Tyngdekraften fungerer som massetiltrækning. Alle ting, som har en masse, tiltrækkes af hinanden. Og jo større en masse er, desto mere vil den tiltrække andre masser. Vi mennesker bliver påvirket af jordens massetiltrækning. Den gør, at vi ikke bare svæver væk ud i rummet, men bliver på jordens overflade.
Tyngdekraften findes ikke kun på jorden. Faktisk er det tyngdekraften, som holder sammen på alt muligt ude i universitet. Eksempelvis får tyngdekraften jorden til at bevæge sig i en bane rundt om solen, fordi solens masse tilkrækker jorden. Det samme gælder for de andre planeter i vores solsystem.
Hvis vi skal ud i universet, har vi brug for først at undslippe jordens tyngdekraft. Det kræver en høj fart med masser af energi. Og til det skal vi bruge en raket.
​
Denne video gennemgår, hvordan man beregner tyngdekraft og tyngdeacceleration med formlen for massetiltrækning for at undersøge, om der er tyngdekraft ude i rummet.