top of page
Almindelige danske plantearter
Løgkarse.png
brændenælde.jpg
tveægget ærenspris.png
haremad.png
vejbred.jpg
tusindfryd.jpg
skvalderkål.png
svaleurt.jpg
hyldeblomst.jpg
tvetand.jpg

Løgkarse

Løgkarse er en urt, der bliver 20-100 cm. høj. Navnet kommer af, at dens blade har en lugt, der minder om løg. Løgkarse kan både klare sol og skygge og vokser i det meste af landet. Planten får små hvide blomster i maj og juni, som gør den lettere at genkende. Man kan spise det meste af planten, selvom det anbefales, at man kun spiser af planten i små mængder. 


Brændenælde

Brændenælde er Danmarks mest almindelige plante. Den er beklædt med små hår med syre, som kan give irritation og blærer på huden. Brændenælden vokser, hvor der er meget nærigsrig jord. Når den findes i det meste af landet, fortæller det noget om tilstanden i den danske natur, hvor vores gødning af jorden og omlægning af vandløb har forårsaget et højt udslip af næringsstoffer. Selvom det er godt for nogle planter som for eksempel brændenælden, er det skidt for mange andre planter, som har sværere ved at klare sig med så næringsholdig jord. Brændenælder kan bruges i mange forskellige madretter, og planten indeholder masser af vitaminer.


 

Tveægget ærenspris

Tveægget ærenpris er en lille plante på 10-30 cm. Den er let at genkende på sine små blå blomster, som ses i sommermånederne. Den kendes også på, at bladene vokser symmetrisk over for hinanden på hver sin side af stilken. Tveægget ærenpris ses både i vejkanter og på græsarealer. Planten kan ikke spises.


 

Haremad

Haremad er en spinkel lille plante, som kan blive op til en meter høj. Planten er kendetegnet ved sine små gule blomster, som sidder på en tynd stilk, der skyder op imellem bladene. Planten kan ikke spises af mennesker, men af harer og andre vilde dyr, hvilket er grunden til, at den har fået sit pudsige navn.

Vejbred

Vejbred er en planteslægt med cirka 200 arter. En af de meste udbredte i Danmark er lancet-vejbred, som gror på græsarealer ved vejkanter, strande og enge. Den bliver 10-40 cm. høj og har aflange blade, der sidder i en roset. Lancet-vejbred kan godt spises. Den er også blevet brugt til medicinske formål som bekæmpelse af infektioner.

Tusindfryd (bellis)

I er nok stødt på denne lille urt, der vokser som ukrudt i mange græsplæner. Planten bliver op til 15 cm. høj og er kendetegnet ved sine fine blomster, der minder om margueritter med en gul midte med små hvide kronblade.  Man kan godt spise bellis og for eksempel pynte desserten eller salaten med de fine, hvide blade. 

 

 


 

Skvalderkål

Skvalderkål er en af de mest udskældte ukrudtsplanter hos haveejere, fordi den breder sig ekstremt hurtigt og vokser så tæt, at andre planter ikke kan komme til. Den bliver cirka en halv meter høj og har spidse takkede blade, som sidder tæt sammen. Om sommeren danner den små hvide blomster, som sidder fordelt i skærme. Der går en fortælling om, at skvalderkålen blev indført i den danske natur af munke, som brugte planten til madlavning og medicinske formål. Planten er god til madlavning, da den er rig på vitaminer. 

Svaleurt

Svaleurt er en lille plante med små gule blomster. Den vokser helst i skygge og ses i mange haver og ved vejkanter. I gamle dage troede man, at planten havde en helende kraft, og man brugte den til behandling af øjenbetændelse. Men i dag har man fundet ud af, at planten er giftig, og at det gør mere skade end gavn at putte den i øjnene. I skal heller ikke plukke den, da det kan medføre irritation af huden.

 

 

 


Almindelig hyld

Almindelig hyld vokser som en busk eller et træ, der kan blive op til otte meter højt. Den gror ofte op ad hække eller i krat. Om sommeren danner den hvide blomster, som sidder fordelt i små skærme. Plantens stilke og blade er giftige og kan derfor ikke spises. Men man kan sagtens spise blomsterne, 

som typisk bruges til at lave hyldeblomstsaft. Om efteråret kan man plukke plantens små sorte bær og koge dem til hyldebærsaft.


 

 
 

Rød tvetand

Rød tvetand er en ukrudtsplante, der ofte ses i vejkanter, haver og marker. Den ligner lidt en lille buket med små lilla blomster i toppen, som er omkranset af takkede blade. Nede ved bunden af planten er bladene grønne, mens de har en mere lilla farve oppe i toppen. Planten kan findes næsten hele året, og den kan godt spises.


bottom of page