top of page
Hvad er et skovbad?

Skovbad er en gammel japansk tradition, der går ud på at tilbringe tid i skoven og prøve at føle sig ét med naturen. Det er vores krop og sind, som vi 'bader' i skoven, mens vi går en lang tur og forsøger at holde fokus på vejrtrækningen og opleve naturen med alle vores sanser. Formålet er at slappe af, blive i bedre humør og styrke immunsystemet. 

Hvad er immunsystemet?

Immunsystemet er et kompliceret biologisk system i kroppen, der beskytter os mod bakterier, virus og sygdomme. Det gør det ved at sætte ind med antistoffer, hvis der kommer nogle fremmede sygdomsfremkaldende mikroorganismer ind i kroppen.

Kroppen husker
Mange sygdomme, som for eksempel børnesygdomme, får vi kun én gang i livet, fordi kroppen kan huske og genkende mikroorganismerne, der gjorde os syge. Næste gang, vi får besøg af mikroorganismerne, er immunsystemet klar til at beskytte os mod sygdommen. Det er det samme, der sker, når vi bliver vaccineret. Her tilfører vi kroppen et forsvar mod bakterier og virusser, som kroppen husker, hvis de skulle angribe kroppen en dag.

Sådan kan du styrke dit immunsystem

Det er meget forskelligt, hvor godt et immunsystem vi har hver især. Men du kan selv være med til at forbedre det. Flere forskellige faktorer har nemlig betydning for, hvor godt dit immunsystem fungerer. Noget af det, der styrker immunsystemet, er at sove godt om natten, spise sundt, motionere, undgå stress, spare på tobak og alkohol – og bevæge sig rundt i naturen. 

Hvorfor er et skovbad sundt?
For 20 år siden begyndte de japanske forskere for alvor at undersøge, hvorfor det er godt at tage et skovbad. Resultaterne peger blandt andet på, at skovbade kan forebygge stress, forbedre både koncentrationen, søvnen og hukommelsen – samt styrke immunsystemet. 

Træerne udskiller sunde stoffer
Det er ikke kun på grund af de åbne vidder og den friske luft, at en tur i skoven kan gavne dit immunsystem. Faktisk udskiller træer og andre planter i skoven nogle stoffer, kaldet fytoncider, der beskytter træerne mod bakterier, insekter og svampe. Når vi mennesker indånder disse stoffer, kan det være med til at styrke immunsystemet. De japanske forskerne har nemlig fundet ud af, at når vi indånder fytoncider, får det antallet af NK-celler i kroppen til at stige. NK-celler eller ‘naturals killer cells’ kan angribe og tilintetgøre uønskede celler, som for eksempel kræftceller eller celler, der er smittet med virus.


Når det dufter godt af jul
Duften af gran er for mange duften af jul. Prøv at lægge mærke til, hvor kraftigt juletræet dufter. Det skyldes, at stedsegrønne træer – det vil sige fyrretræer, cedertræer, grantræer og andre træer med grankogler – udsender store mængder fytoncider. Heldigvis findes der mange grantræer i Danmark, så de fleste af os har let adgang til de velduftende og sundhedsfremmende stoffer.

Jorden indeholder sunde bakterier
Ikke bare træer, men også planter, urter, svampe og skovbunden afgiver dufte. Faktisk udskiller jorden i skovbunden en bakterie, som vi indånder, og de japanske forskere mener, at den også kan have en gavnlig effekt på immunsystemet. Så træk vejret dybt ind og få lidt jord under neglene, når I går en tur i skoven.

Skovbad TV2 Lorry.png

Marie Raasthøj Hansen guider sig selv og andre til at stresse af ved at tage et skovbad. Hun forklarer det som at vende tilbage til barndommens nysgerrighed over for alle de  ting i skoven, som var spændende, og som vi samlede op eller duftede til, da vi var børn.

bottom of page