top of page
Instrumenter i stenalderen

Vi ved ikke ret meget om, hvordan den første musik lød, hvilken slags musik man spillede i stenalderen, eller hvilke instrumenter de brugte.

Fund af musikinstrumenter fra før vikingetiden er meget sjældne, men det betyder ikke, at de ikke har været der. I Danmark har man blandt andet fundet en fløjte, som stammer fra en stenalderboplads ved Horsens fjord, og en fløjte i rådyrknogle fra jernalderen.


Stenaldermusikerne har højst sandsynligt lavet deres musikinstrumenter i naturmaterialer, som senere er blevet nedbrudt, for eksempel skind og træ.
Måske har nogle af fløjterne været af hyldetræ, som har en blød kerne, der let kan fjernes, så træstykket bliver hult.


Svingtræ

Et af de ældste instrumenter, vi kender til, er et svingtræ. Instrumentet er et fladt stykke træ, som er bundet til en snor. Når træstykket svinges rundt i luften, giver det en brummende, vibrerende lyd, som kan høres langt væk.

Ved at ændre størrelsen på den cirkel man svinger i eller på vinklen eller hastigheden kan man ændre lyden af instrumentet. Jo hurtigere man svinger træstykket, jo højere bliver den tone, det udsender. På den måde kan svingtræet bruges til at kommunikerer over lange afstande, da især de dybe lyde bevæger sig meget langt omkring.

Man har fundet svingtræer over hele verden, blandt andet i Australien, hvor instrumentet kaldes en tyrebrummer (bullroarer).
 

> Se og hør et svingtræ


Inspiration fra andre dele af verden

Hvis vi kigger på, hvilke instrumenter vi kender fra andre dele af verden, kan vi hente ideer til, hvilke instrumenter der kunne have været i Danmark i stenalderen. I Australien er musikinstrumentet didgeridoo afbilledet på meget gamle hulemalerier. Instrumentet er et hult rør af træ på 130-160 cm.

Man kan også forestille sig, at vi endnu ikke helt forstår de fund, som vi faktisk finder fra tidlige kulturer. En fransk etnograf arbejdede i mange år på at få anerkendt nogle cylindriske sten, som tidlige musikinstrumenter. Stenene var betegnet som køller eller andre redskaber på de museer, der opbevarede dem. Stenene er hugget til i forskellige længder, så de giver forskellige toner, når man slår på dem med en trækølle.

 

> Se video om litnofoner

hyldefløjte.png

Så hvordan man laver en fløjte af hyldetræ på skoven-i-skolen.dk

Didgeridoo er et langt, rørformet musikinstrument, som bruges af de australske aboriginere. Det er typisk fremstillet af eukalyptustræ

Sagnlandet Lejre giver her et bud på stenalderens musik.

bottom of page